Pai Mu Tan czyli Biała Piwonia to klasyczna, chińska biała herbata z nadmorskiego Fujian. Wyjątkowość białych herbat wynika ze starannego procesu ich przygotowania - zbierane są do nich wyłącznie młode, jeszcze nie w pełni dojrzałe listki.
Wyobrażam sobie, że zapach tego suszu nie wszystkim może przypaść do gustu - te listki pachną jak skoszona trawa, takie nie do końca wysuszone siano. Jak na herbaciany susz mają stosunkowo jasny zielony kolor. Są dość duże, pośród liści jest też sporo gałązek.
Jak dla mnie, to może pachnąć sianem :). Nie dość, że lubię ten zapach, to jeszcze piłam w Japonii pyszne herbaty, które właśnie tak pachniały!
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie. Bardzo lubię próbować nowe herbaty, tej jeszcze nie piłam ale pewnie jak zobaczę ją w sklepie to się skuszę :)
OdpowiedzUsuń