niedziela, 7 lipca 2019

Pai Mu Tan



Pai Mu Tan czyli Biała Piwonia to klasyczna, chińska biała herbata z nadmorskiego Fujian. Wyjątkowość białych herbat wynika ze starannego procesu ich przygotowania - zbierane są do nich wyłącznie młode, jeszcze nie w pełni dojrzałe listki.



Wyobrażam sobie, że zapach tego suszu nie wszystkim może przypaść do gustu - te listki pachną jak skoszona trawa, takie nie do końca wysuszone siano. Jak na herbaciany susz mają stosunkowo jasny zielony kolor. Są dość duże, pośród liści jest też sporo gałązek.



To herbata idealna do parzenia w dzbanku - susz może pozostawać w wodzie nawet kwadrans. Na tym opakowaniu polecana temperatura to 90 stopni - to już taka górna granica dla białej herbaty, polecam 80 stopni. Napar pięknie nabiera coraz głębszego koloru.





Smakuje świetnie! Gładko, słodkawo, lekko. Zaparzona pachnie już kwiatowo, nie sianem ;)



2 komentarze:

  1. Jak dla mnie, to może pachnąć sianem :). Nie dość, że lubię ten zapach, to jeszcze piłam w Japonii pyszne herbaty, które właśnie tak pachniały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie. Bardzo lubię próbować nowe herbaty, tej jeszcze nie piłam ale pewnie jak zobaczę ją w sklepie to się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się, proszę.