niedziela, 25 lutego 2018

Słodkie dodatki do herbaty: miód, syrop malinowy z miodem, płatki róży



W ostatnim czasie w mojej kuchni pojawiło się kilka słodkich dodatków idealnych do herbaty (same prezenty! :D). Zwykle nawet przez myśl mi nie przechodzi posłodzić żadnego naparu kryształkami cukru. Ale jeśli chodzi o inne formy słodkości... Czemu nie? Mi pasują do czarnych, średnio mocnych herbat.




Miód

Klasyka! Sprawia, że herbata robi się odrobinę gęstsza, oczywiście słodka, ale miód trzeba lubić - smakuje bardzo charakterystycznie.




Syrop malinowy z miodem

W syropie zdecydowanie przeważa malina, więc osładza na owocowo.




Płatki róży

Bardzo ciekawy dodatek. Pachnie oszałamiająco - 100 % róży, takiej prosto z flakonika perfum. Osładza delikatnie, ale daje bardzo silny, kwiatowy aromat.




Co najważniejsze, jeśli chcemy zachować właściwości dodatków do herbaty, należy dodawać je do wystudzonego napoju. Gorąca woda niweczy działanie większości cudownych, prozdrowotnych składników, które możemy z nich uzyskać.




Tegoroczna zima może nie jest zimą stulecia (chociaż akurat przymroziło!), ale z pewnością niektórym z Was przyplątało się jakieś przeziębienie czy co gorsza grypa. Niektórzy wierzą we wzmacnianie odporności domowymi sposobami za pomocą tych właśnie dodatków do herbaty (ja wierzę w zbilansowaną dietę w ogóle i witaminę D :), więc tym bardziej warto osłodzić sobie trochę życie w czasie tej lutowej szarugi.

Dodajecie coś słodkiego do herbaty?

2 komentarze:

  1. płatki róż sama bym chetnie dodał , choć słodkiej herbaty nie lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli chodzi o mnie to w sezonie zimowym szalałam za syropami właśnie. Z innych dodatków to czasem skórkę pomarańczy lub suszone owoce dodaje :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się, proszę.