czwartek, 28 czerwca 2018

Agata Michalak - O dobrym jedzeniu



Mamy szczęście nie mieć praktycznie żadnych problemów, jeśli chodzi o dostęp do jedzenia. Sklepowe półki w Polsce są pełne produktów, a zdecydowaną większość Polaków stać na przyzwoite odżywianie. Mamy wybór w kwestii jedzenia. Tylko czy wybieramy dobrze? Jakość żywności w masowej produkcji niejednokrotnie pozostawia wiele do życzenia. Nie mam tu na myśli jakichś zanieczyszczeń czy podrabiania produktów - chodzi o jakość, smak i wartość odżywczą. Trudno dyskutować z tym, że między chlebem wypełnionym polepszaczami a chlebem na zakwasie z minimalną liczbą składników różnica jest diametralna.



O tym właśnie jest książka Agaty Michalak O dobrym jedzeniu. Autorka przejechała Polskę w poszukiwaniu produktów możliwie najbardziej naturalnych, wartościowych i przede wszystkim smacznych. To seria mini-reportaży o rzeczonym chlebie na zakwasie, serach z mleka własnej kozy, kurczakach wyprodukowanych w rodzinnych gospodarstwach. To też historia o ludziach, którzy oddali się pasji - produkcja naturalnej żywności wymaga wielu poświęceń, ale daje też ogromną satysfakcję i może okazać się sposobem na życie.

Książka to oczywisty zbiór polecanych marek, które ręczą za jakość swoich wyrobów. Oprócz tego świetnie tłumaczy, dlaczego przemysłowa produkcja dzieje się kosztem jakości i jak dużo pracy wymaga produkcja dobrego jakościowo jedzenia. Za co tak właściwie płacimy, wybierając produkty z małych gospodarstw? I dlaczego warto ją wybierać? Bardzo wartościowa lektura, polecam.

Jedzenie to niezwykle ważny aspekt naszego życia. Tą książką rozpoczynam cykl postów o książkach dotyczących tego tematu. Już niebawem zapraszam na kolejne recenzje!

1 komentarz:

  1. Jakość żywności wpływa na zdrowie człowieka. Żywność zanieczyszczona, przetworzona lub zawierająca szkodliwe składniki, takie jak substancje chemiczne, konserwanty, czy też sztuczne barwniki, mogą prowadzić do poważnych chorób. Warto o tym pamiętać.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się, proszę.