wtorek, 11 grudnia 2018

Yellow Huang Xiao Tea



Bardzo się cieszę, że kolejny raz próbuję herbaty żółtej! Yellow Huang Xiao Tea pochodzi z Chin i jedną z głównych informacji na jej temat przewijających się w Internecie jest to, że była wielokrotnie nagradzana w herbacianych konkursach.



Susz to drobne, dość ciemne listki. Są mocno poskręcane i dość sztywne. Z opakowania wydobywa się zapach suchego drewna, może trochę gryzący, ale w sumie znajomy, przywołujący dobre skojarzenia.



Parzenie oczywiście w niskiej temperaturze - najchętniej pomiędzy 70 a 80 stopni - bez termometru raczej ciężko będzie się obejść. Napar dłuższą chwilę nabiera koloru, te 3-4 minuty parzenia są jak najbardziej uzasadnione. Ostatecznie herbata jest jasnożółta, tą żółć łamie nieco brązowa barwa. Również pachnie drewnem, po zaparzeniu nieco ciężej.



Po pierwszym parzeniu Yellow Huang Xiao Tea ma bardzo wyraźny smak zdominowany przez drzewno-orzechową nutę. Herbata jest gładka, nie cierpnie, nie jest gorzka - jest perfekcyjnie wyważona. Warto spróbować zaparzyć susz kolejny raz, ale tym bardziej trzeba to robić dłuższą chwilę.



Nie pozostaje mi nic innego, jak tą herbatę gorąco polecić. Gatunek żółtych herbat, które dopiero poznaję, nie zawodzi mnie, są świetne w smaku. Życzę sobie i Wam samych takich wspaniałych odkryć.

1 komentarz:

Podpisz się, proszę.